κάτι σαν μανιφέστο

Αύγουστος 5, 2006

Στα μέσα του 17ου αιώνα, κάπου στην κεντρική Ευρώπη, γεννήθηκε, ήκμασε και παρήκμασε σχετικά γρήγορα ένα κίνημα χωρίς σαφή πολιτική, θρησκευτική ή έστω καλλιτεχνική μορφή, που βασιζόταν σε τρείς βασικές αρχές, τις οποίες οι ακόλουθοι του κινήματος, που αριθμητικά ήταν μετά βίας περισσότεροι από τις αρχές του, ακολουθούσαν πιστά και διέδιδαν παντού.

Η πρώτη αρχή υποστήριζε οτι τα πλέον σημαντικά πράγματα στη ζωή είναι αυτά που θεωρούμε δεδομένα, καθημερινά, εκείνα που κάνουμε σχεδόν ενστικτωδώς. Καλούσε τους ανθρώπους να σκεφτούν, για παράδειγμα, την πραγματική αξία ενός βροντερού ρεψίματος, ενός ξυσίματος κάποιας επίμονης φαγούρας, μιας χορταστικής αφόδευσης.Η δεύτερη αρχή υποστήριζε πως όλα έχουν ειπωθεί, οπότε ήταν μάταιο να προσπαθεί κανείς να πεί ή να δημιουργήσει κάτι πρωτότυπο στο εξής. Αυτό δε σήμαινε όμως οτι δε μπορούμε να μιλάμε επί ώρες για ήδη γνωστά πράγματα, αρκεί να περνάμε καλά και να μη μας σπάνε τα νεύρα διάφοροι φαφλατάδες που συμμετέχουν στην κουβέντα μόνο και μόνο για να πουλήσουν μούρη ή να ρίξουν καμιά γκόμενα.Η τρίτη αρχή έθετε τη μία και μοναδική εξαίρεση στη δεύτερη, υποστηρίζοντας οτι το μόνο πράγμα που απομένει να εφευρεθεί και να εφαρμοστεί για να ολοκληρώσει τον κύκλο του ο ανθρώπινος πολιτισμός είναι ένα αξιοπρεπές αποχετευτικό σύστημα που θα απαλλάξει την Ευρώπη από τη μπόχα σκατίλας που τη συνόδευε για αιώνες.

Το βραχύβιο αυτό κίνημα έφτασε στο τέλος του όταν κάποιος κακεντρεχής σφύριξε στον τοπικό αντιπρόσωπο της Ιεράς Εξέτασης ότι ο αρχηγός του κινήματος ήταν μάγος, οπότε το αφεντικό μαγειρεύτηκε αυθημερόν σε δυνατή φωτιά, τα δε μέλη άρχισαν να σφυρίζουν αδιάφορα, με μουσική υπόκρουση κόκορες που λαλούσαν εις τριπλούν ειρωνικά. Αφιερώνεται στους ανθρώπους με καταστροφικές ευαισθησίες, βρόμικες συνήθειες και αδυναμία στην προφορά του ρο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: